loader image

От Пламен Христов

Времето е ценно нещо, а в днешно време дори повече от всякога. Когато „жонглираме” с нашия натоварен живот, изпълнен с работа, родителски задължения, ежедневни задължения и социален живот, може да се почувстваме като че едва имаме момент да си поемем дъх. И така идеята буквално да се „довлечем” до фитнес залата или да изстискаме тренировка след дълъг ден от задължения би било наистина сериозно предизвикателство за всеки, който иска да тренира с тежести!

Защо е важно да бъдеш активен? Да бъдем физически по-активни и да движим телата си ежедневно, дори само малко, е важно по редица причини. Физическата активност спомага за подобряване и поддържане на здравето на костите, мускулите и сърдечно-съдовата система. Тъй като ние остаряваме, губим мускулите и натрупваме мазнини. Tози процес се ускорява с течение на времето, ако водим заседнал живот. При най-разрушителното му състояние липсата на редовна дейност може да доведе до заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания, някои видове рак, артрит и остеопороза. Въпреки, че това може да звучи тревожно, все още няма нужда да се паникьосвате.

Дори и най-малките промени в ежедневния ви начин на живот ще имат дълбок ефект върху здравето и благополучието ви, като същевременно ви помагат да постигнете фитнес целите си.

Ето няколко елементарни решения, които категорично ще ви доведат до по-добрата стартова позиция. Старт ли?! Ами да, в крайна сметка аз искам да ви кажа, че е време да започнете да тренирате по-сериозно, само за да бъдете по-добри за себе си, нищо повече!

1. Разходете се за работа

Оставете колата у дома и отидете пеш на работа. Тъй като повечето от нас прекарват прекалено много от времето си седнали, някои мускули буквално заспиват, което води до ограничени функции. Размяната на автомобила за ходене до и от работа не само ще доведе до спестяване на пари, но и до чувство за повече здраве и възможности за добра работа. Освен това, след дълъг стресиращ ден на работа, ходенето може действително да подобри настроението ви и да ви отпусне. Ако работното ви място е твърде далече, защо да не карате половин разстояние, а след това да ходите по останалата част от пътя. Можете да направите същото, ако използвате обществения транспорт за работа. Спрете една или две спирки по-рано. Бързият ход е по-добър, за да се повиши сърдечната ви честота.

2. Изкачете стълбите

Освен ако не работите или живеете в небостъргач (което за България е малко вероятно), качването на стълбите вместо ползването на асансьора е лесен начин да увеличите ежедневните си нива на активност – най-добрата част е, че няма да отнеме много време. И качването и слизането по стълбите повишава сърдечната ви честота и тонизира вашите глутеуси (мускули на краката). Опитайте се да се изкачвате на две стъпала наведнъж в даден момент, за да активирате наистина  мускулите на задните си части.

3. Направете разходка след обяд

Вместо да ядете обяда на бюрото си – което не ви е полезно по много начини – защо не отидете за бърза 10-15 минутна разходка? Свежият въздух ще изчисти ума ви, ще ви помогне да избегнете  следобедната криза и ще бъдете още една крачка по-близо до фитнес целите си – хранене, физическа активност и здравословен начин на живот.

4. Направете тренировка

Има кратки тренировки, които са изключително ефективни и допълнителният им бонус е, че можете да ги правите навсякъде. Няма нужда да ходите непременно в специална зала, когато можете да направите целенасочена тренировка в комфорта на собствените си четири стени. За най-добри резултати се стремим да правим тренировки с цяло тяло поне 4 пъти седмично.

Задайте си аларма 15 минути по-рано и направете тренировката си сутрин. По този начин направено няма да ви се налага да мислите за това през останалата част от деня. Телата ни обичат тренирането, така че колкото повече го правите, толкова по-лесно става.

Не на последно място … Може да вали дъжд, може да е студено, може да сте уморени, може да е късно, но въпреки тези препятствия, винаги има начини да получите и да останете физически активни всеки ден.

Защо не опитате да включите един от моите съвети в ежедневието? Обещавам, ще се почувствате много по-добре и тялото ви ще ви благодари за това.

Тялото ви е скъпоценно, затова се отнасяйте добре с него и то ще ви върне услугата!

Категории: БлогЗдраве