loader image

Здравейте, приятели!

Днес ще ви разкажем за едно мотивирано момиче, което превръща страстта към фитнеса в професия, за да помага на други жени да постигнат целите си и да се чувстват добре в кожата си.

Тя се казва Елена Дончева.

Занимава се с дигитален маркетинг, но повечето ѝ познати всъщност я познават в друга светлина – като активно спортуващ човек, отдаден на бодибилдинга.

Елена вярва, че човек може да има повече от една страст и по тази причина съчетава работата с хобито си, под формата на така нашумялото „инфлуенсърство“. Започва да тренира различни спортове още от дете, а във фитнеса влиза за първи път, когато е в гимназията. И понеже е допускала много грешки в началото, решава да сподели опита си в социалните мрежи, за да може да бъде полезна на повече хора, които тепърва започват да се занимават с фитнес.

Грешките си превръща в опит и в съчетание със “стажа”, натрупан през годините, достига ниво, при което се чувства уверена да помага на други жени да постигнат целите си към един по-здравословен начин на живот.

Фокусира се точно върху жени, защото задълбочава в научна литература за това как работи женският организъм. Той е доста по-различен и променлив от мъжкия, и определено трябва да се третира по други хранителни и тренировъчни методики.

Елена участва и в конкурси „Бикини фитнес“, които са категория в състезанията по културизъм и набират все по-голяма популярност. На този етап протича втората ѝ подготовка за участие в това състезание, като целта ѝ е опит – да приложи някои интересни методики и да тества на какво е способно тялото ѝ. Ето какво ни разказа още Елена:

Кога започна да ходиш на фитнес?

За първи път влезнах във фитнес залата преди около 8 години, но в началото не знаех много какво правя. В последствие временно прекъснах тренировките във фитнеса и продължих с функционални и високоинтензивни тренировки за няколко години, през които понякога тренирах и с тежести в зала.

Какво те накара да заобичаш фитнеса и да идваш в залата всяка седмица?

Това се превърна в мой начин на живот, наистина. Ако не тренирам, не се чувствам добре. Фитнесът ми действа и като “терапия” – там “изключвам” и се концентрирам само върху тренировката.

Фитнес за здраве или фитнес за мускули?

За комбинация от двете. Навлизала съм в крайности в началото, когато почнах да се занимавам с фитнес и от слаба станах екстремно слаба. Всичко е до баланс. С днешния застоял начин на живот, да бъдеш активен определено допринася за здравето и приветствам всеки да включи някаква активност в ежедневието си. Това, което харесва, без значение дали ще са разходки, бягане, танци, йога, фитнес – важното е да има движение.

Естествено, с тренировките във фитнес идват и плюсовете на това да изграждаш и мускулна маса по доста по-различен начин от другите спортове, така че няма да крия – и това ми харесва!

Как протича една твоя тренировка?

Загрявам според мускулните групи, които предстои да тренирам. Правя няколко загряващи серии от първите упражнения, тоест с по-малко килограми, за да подготвя мускулите, а и да се концентрирам за така наречения mind-muscle connection, което също е много важно.

Какво те мотивира да идваш в залата, дори и в дните, в които не ти се тренира?

Познавам се много добре и знам, че ако не ида, само защото ме е примързяло или не съм много мотивирана, после ще съжалявам много. За това предпочитам да ида, а щом стъпя там, мотивацията се покачва бързо!

Спазваш ли специфичен хранителен режим?

Правила съм какви ли не режими… Сега съм почитателка на баланса – ям, каквото ми се яде. Но при мен някак си и вкусовеите рецептори са се изменили, ако ми се прияде сладко – правя си го в здравословен вариант.

Естествено, понякога ям и “забранени” храни. Следя калории, което много хора считат за натоварващо, но откакто го правя имам доста по-добър поглед над това, колко наистина ям. Ако съм на повече калории, следенето ми помага да ги наваксам. Ако пък искам да съм във фаза дефицит, този метод ми помага да не превишавам калориите и т.н.

Сега конкретно съм на малко по-специфичен режим, защото се готвя за състезание и все пак, макар и ограничен от към калории, гледам да е балансиран и разнообразен откъм важни макро и микронутриенти.

Каква е твоята рецепта за здраве и щастие?

Да обичам това, което правя, и да избягвам да правя неща, които не харесвам (е, понякога се налага). Търся баланс във всеки един аспект от живота ми.

Какво ще посъветваш хората, които все още се чудят дали фитнесът е подходящият начин на спортуване за тях?

Да пробват, може би обаче не сами, а с треньор или поне с някого, който е „по-навътре“ в материята.

И, не на последно място, да бъдат търпеливи. Няма как да има резултат от ден № 1.

Последвай примера на Елена и разгледай нашите 11 клуба на Атлетик Фитнес в цялата страна.