loader image

Когато една жена е бременна, упражненията, които може да прави в залата претърпяват промяна, свързана най-вече с безопасността. Бременната жена, обаче, не трябва да пропуска упражнения, само защото се притеснява за здравето на растящото в нея малко създание.

Всъщност, при нормална бременност, жената може да продължава да тренира и горната граница на нивото на упражнения може да бъде разумно близка до това, което е правила преди бременността.

Упражненията ще навредят ли на тялото ми?

Първото нещо, от което бременните за първи път жени се притесняват по време на тренировка, е спонтанен аборт. Това се дължи най-вече на вековните митове, в които жените вярват, че при малко по-сериозни упражнения могат да навредят на бебето.

Ако си бременна, по-тежките упражнения няма да навредят на бебето ти, но със сигурност ще те изморят значително по-бързо, отколкото преди бременността.

Бременната жена има с около 50% повече кръв от обикновено. Това означава, че сърцето ѝ трябва да работи доста по-усилено, за да изтласква цялата кръв в тялото. Включително циркулирайки я през плацентата, който е допълнителен орган. А това, от своя страна, значи, че стресът ѝ ще бъде с 50% по-голям за същото упражнение, което е правила преди бременността.

Тоест можеш да тренираш по същия начин, но да извършваш двойно по-малко от това, което си могла преди да си била бременна.

Разбира се, бременността не е подходящ момент да се подлагаш на максимални натоварвания. Но също така е добре да забързаш сърдечния си ритъм със сърдечно-съдови упражнения. Макар че целевият сърдечен ритъм от 140 е често цитирано число, няма точни числа, към които да се стремиш.

За бременните жени е силно препоръчително да тренират с инструктор. Той ще ги наблюдава и да ги пита, използвайки скала от 1 до 10, за трудността на упражненията. Идеалната натовареност е между 5 и 6. В първите три месеца от бременността, ако се чувстват добре, може да тренират и малко по-усилено, ако нямат проблеми с баланса и не са прекалено уморени.

Как ще се чувствам, докато тренирам по време на бременност?

Бременните жени често забелязват, че се задъхват много повече. Това може да се приеме, като знак, че са извън форма. Всъщност по време на бременност, дишаш между 20 и 25% повече въздух, защото трябва да изкараш увеличените нива на въглероден диоксид от собствената си кръв – както и от тази на бебето. Бебетата не вдишват сами, но произвеждат въглероден диоксид, който се прехвърля в майчината кръв. Тя трябва да диша повече, за да може да се отърве от него.

Увеличеното вдишване и издишване не означава, че си по-малко годна за упражнения, а че тялото ти се адаптира точно както трябва.

Какви упражнения трябва да избягвам по време на бременност?

За жени, които вече са в отлична форма, тренировките по време на бременност са свързани най-вече с поддържането на физическата им форма, а не с постигането на резултати.

Истината е, че дори и да се опитат да достигнат ново ниво на тренировка, тялото им няма да го позволи. За повечето бременни жени страхът от прекалено усилие е неправилно тревожен, Беменното тяло има начини да наложи свои собствени граници и да се адаптира.

Има някои неща, които трябва да се избягват, като гмуркане, конна езда или контактни спортове. Те биха могли да причинят травми в коремната област, относително малко са нещата, които бременните жени не могат да правят.

Дори всеобщата забрана за упражнения на гърба е донякъде мит. Вярно е, че към края на бременността, лежането по гръб може до доведе до понижен кръвен поток. Но извършването на кратки упражнения по гръб (като серии от Пилатес движения) няма възможност да навреди на кръвообращението. А и освен това, ще се почувстваш неудобно много преди това да се случи.

Ако си бременна и желаеш да поддържаш формата си, но не си сигурна кои упражнения да правиш и с каква натовареност, можеш да се обърнеш към инструкторите в Атлетик Фитнес за всякакви съвети.

Задължително се консултирай и с личния си лекар и тренирай само с негово разрешение.

Категории: Здраве