loader image

Пушене и фитнес? Съвместими ли са?

Разбира се, пушенето е лошо за теб , но какво се случва, когато го комбинираш с нещо наистина добро като бягане по 10 километра на ден? Получаваме ли по-здравословен пушач? Или нездравословен спортист?

Цигари и фитнес – съвместимо ли е като комбинация? Здравословно ли е?

Когато пушиш, способността ти да спортуваш и физическите ти възможности се повлияват. Пушенето се отразява на твоите атлетични резултати, дори без да го осъзнаваш.

На кое влияе тютюнопушенето?

  • Кръв

Никотинът и въглеродният оксид, които приемаш при тютюнопушенето, могат да свият артериите. Тесните артерии намаляват притока на кръв към сърцето, мускулите и други органи на тялото. Това затруднява тренировките ти – когато тренираш, притокът на кръв подава по-голямо количество кислород към твоите мускули. По-бързото достигане на кислорода до мускулите помага на работата на тялото ти.

  • Сърце

Сърцебиенето на пушач е с около 30% по-бързо от това на непушач. Пушенето увеличава сърдечната честота в покой.

Твоята сърдечна честота в покой се измерва с това колко удара в минута прави сърцето ти, когато не си активен. Когато пушиш, този брой се увеличава, поради допълнителната работа, която сърцето ти трябва да свърши, за да поддържа тялото ти. Сърдечният ти ритъм може да се повиши до опасни нива за извършване на физическите дейности, които възлагаш на сърцето си да издържи. По-високата от нормалната сърдечна честота в покой може да увеличи риска от смърт. Питаш се вредни ли са 10 цигари на ден? Дори две цигари на ден са достатъчни, за да има неблагоприятни сърдечно-съдови ефекти.

Пушенето намалява капацитета на белите дробове

При пушене, катранът в цигарения дим прави въздушните торбички в белите дробове по-малко еластични. Образуването на храчки от пушенето могат да претоварят дробовете ти.

Пушенето дори на няколко цигари на ден може да намали способността на тялото ти да използва кислорода ефективно. Не можеш да задържаш толкова въздух в белите дробове, колкото обикновено и това влияе пряко на издръжливостта ти по време на тренировка. Тъй като работните мускули се нуждаят от повече кислород, това може да доведе до по-малка сила и енергия.

Използвай упражнения, за да ти помогне да се откажеш

Упражненията могат да станат твои приятел в борбата с отказването на цигарите. Тренировките намаляват желанието ни да пушим и помагат да намалим стреса. А стресът е една от причините много хора да започнат да пушат. Когато спреш цигарите, сърдечната честота ще намалее, кръвообращението ще се увеличи и белите ти дробове ще работят по-добре. Всичко това ще повлияе положително на тренировките и на твоето здраве като цяло.

Какви съвети може да ти дадем, ако продължаваш да пушиш, но искаш да бъдеш възможно най-здрав?

Разбира се, отказването от тютюнопушенето или намаляването на броя цигари, които пушиш, вероятно е най-същественият начин да подобриш здравето си. Има, обаче, още няколко неща, които редовните спортисти пушачи могат да направят, за да останат възможно най-здрави:

  • Яж здравословна храна, която да е богата на пресни плодове и зеленчуци;
  • Тренирай редовно;
  • Посети лекар за прегледи и се увери, че си напълно здрав;
  • Управлявай нивата на стрес;
  • Потърси допълнителна литература за правилното хранене и трениране;
  • Ако нямаш треньор, наеми такъв и му сподели навиците си, за да те консултира правилно.

Забележима разлика

Наличието на много спортисти пушачи предизвиква въпроса защо голяма част от тях усещат малко или не усещат никакви ефекти от това, че пушат. Според експерти, причината за това е, че различното усещане зависи от различни фактори. Значение има възрастта на човек, колко дълго и колко се пуши. Физиологията също играе важна роля за това как тялото се справя с щетите от цигарения дим.

Белите дробове и сърдечно-съдовата система трябва да бъдат доста компрометирани, за да могат хората да забележат значителна промяна. Пушачите може да не почувстват разлика, докато не се появят огромни проблеми с дишането или сериозни сърдечни проблеми.

Мъжете и жените, които спортуват, може да се уморят по-бързо или да почувстват, че краката им се схващат и да им става лошо от цигарите. Но ако пушат отдавна и без значителни прекъсвания в навика, може да усетят разлика.

Добрата новина е, че повечето сърдечно-съдови ефекти започват да се обръщат само  няколко дни след отказването. Така че, ако спортист откаже цигарите за една-две седмици и пробяга едно и също разстояние, има голяма вероятност да се справи по-добре след отказването от навика. Някои остри ефекти от тютюнопушенето, като възпаление на белодробната тъкан, могат да изчезнат за постоянно, докато други, като рискове от рак, се задържат.

Цигари и мускулна маса? Как влияят цигарите на мускулната маса?

Научно доказано е, че пушенето вреди на мускулите. Мащабно изследване в тази област, проведено от Калифорнийския университет в Сан Диего съвместно с Федералния университет на Рио де Жанейро доказва това. По време на изследването учените изследват последиците от тютюнопушенето върху мускулите. В продължение на 8 седмици подложените на тестове хора вдишват тютюнев дим или получават мускулни инжекции с никотин.

В резултат на експеримента се оказва, че цигареният дим всъщност уврежда мускулите, като намалява снабдяването им с кислород и хранителни вещества. Това от своя страна може да повлияе негативно на метаболизма и нивата на активност.

Ако целта ти е да постигнеш до възможния физически потенциал на тялото си, трябва да избягвате тютюнопушенето. Замисли се дали си заслужава да пушиш и не подценявай влиянието на този навик.

Категории: БлогЗдраве