loader image

За първи път на фитнес? Виж 10 съвета как да се приспособиш бързо

 

До този момент никога не си стъпвал във фитнес зала? Вероятно си късметлия, който по природа има „добри“ гени и физика, без да полага кой знае какви усилия за това. Все пак в живота на всеки човек идва момент на осъзнаване на това колко важно е да поддържаме духа и тялото си във форма. Не само заради визията, но най-вече, за да бъдем здрави.

Сигурно се чувстваш леко стреснат, ако влизаш за първи път в залата. Мислиш си, че там е пълно само със супер мускулести мъже, вдигащи тонове тежести. Или със супер изваяни мадами, които ще те гледат със съжаление. А ти дори не знаеш какво точно да правиш с всичките тези уреди, които ти приличат по-скоро на машини за изтезания…

Въпреки че си начинаещ, опитай се да се настроиш позитивно и да игнорираш тези социални тревоги. Уверяваме те, че фитнесът далеч не е толкова стряскащо място, било то и за начинаещ като теб. Подбрахме няколко съвета, които ще ти помогнат да се почувстваш по-подготвен и да извлечеш максимума от твоите първи тренировки. И нещо повече – ще ти помогнат да се превърнеш в уверен фитнес ентусиаст за нула време!

Мотивирай се

Преди да тръгнеш към фитнеса, припомни си целите и защо си купил картата за фитнес на първо време. Кажи си тези няколко причини да започнеш на ум, те ще ти помогнат да изчистиш мисълта си от всяка тревожност и притеснение. Самото решение да започнеш е знак, че си по-силен, отколкото предполагаш.

Вземи приятел с теб

Независимо дали човекът, който вземеш със себе си също е начинаещ или вече редовно трениращ. Присъствието му със сигурност ще ти помогне да се отпуснеш и да не се притесняваш дали някой те гледа.

Направи си план за действие

Влизането с нулева представа какво ще правиш и какво целиш няма да завърши добре. Ако нямаш идея как да използваш уредите и никой никога не те е учил на фитнес рутина, ще се озовеш на бягащата пътека. Направи си проучване. Например, виж някоя от статиите в блога, свързани с кардио и силови тренировки, които ще ти дадат някои основни насоки. Когато си направиш някакъв основен план и следваш определена последователност на упражнения, ще се чувстваш по-малко безцелен и несигурен.

Виж QR кодовете на уредите

Не знаеш как правилно да използваш уредите? В клубовете на Атлетик Фитнес това вече не е проблем за теб. Просто прочети с телефона си QR кода, поставен на самия уред и гледай видео урок! Видеата са специално заснети и освен, че ще ти дадат инструкции как да настроиш уреда, ще ти дадат съвети за брой серии и повторения.

Слушай любимата си музика

Слушалките са всичко във фитнеса. Имаш нужда от твоята музика, която да те „надъхва“ и те кара да се чувстваш силен. Добрият фитнес плейлист може да ти помогне да намалиш напрежението и да направиш страхотна интензивна тренировка.

Опитай с треньор

Добрата новина за всеки начинаещ в Атлетик Фитнес е, че всички нови клиенти получават бонуст – 1 тренировка с инструктор! Използвай това време, за да получиш ценни съвети и трикове за пълноценна тренировка и да се научиш уреди са подходящи за теб, и как да ги използваш. Дори само един урок може да ти помогне за много тренировки напред, за да можеш да извлечеш максимум полза и да вдигнеш нивото по-бързо.

Не се страхувай да задаваш много въпроси

Когато се обърнеш към фитнес инструктор, не трябва да се притесняваш да задаваш въпроси, дори да си мислиш, че звучат нелепо. Крайната цел на всеки треньор е трениращите да бъдат здрави и да обичат фитнеса, без да рискуват да се контузят, поради незнание. А това очевидно няма да се случи, ако се шляеш безцелно в залата или си прекалено засрамен, за да се върнеш отново.

Започни с групови тренировки

Това е страхотен начин да навлезеш бързо в нещата! В клубовете на Атлетик Фитнес можеш да избираш от над 40 вида групови тренировки с различна интензивност. Просто няма как да не си харесаш нещо! Инструкторът ще ти показва точно какво да правиш, а заедно с всички останали в групата ще се мотивирате взаимно през цялото време. Графика можеш да видиш тук.

Направи си селфи 😉

Да, точно така! Може да не вярваш, но за много от хората фитнес селфито няма нищо общо със суетата, а всъщност точно обратното. Снимането преди или след тренировка може да ти вдъхне увереност, да изгради самочувствието ти и да ти помогне да отчетеш напредъка си. Разбира се, няма как да видиш видим резултат само от първата тренировка. Но с постоянство резултатите няма да закъснеят.

Надяваме се, че ще изпробваш поне някой съвет от описаните по-горе. Ние ти гарантираме, че всички други в залата са толкова обсебени със себе си, че дори няма да те забележат. Не забравяй, че другите също като теб се притесняват как изглеждат в очите на останалите и това е съвсем нормално. Фокусирай се върху целите ти и бъди постоянен в тренировките – това е формулата за успех.

 

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес