loader image

От Пламен Христов

Отново е онова време от годината, когато слънчевите лъчи ни радват и ни приканват да отидем на море. Това ни мотивира да подобрим визията си и да се погрижим за тялото си.

Започнали сте да се храните по-добре и да тренирате усилено. Имате усещането, че нещата са лесни и няма как да не постигнете резултатите, които желаете. Защо обаче не виждате очаквания прогрес и не извличате ползите от усилията си? Възможно е да насочвате енергията си на грешните места. Ако се научите да полагате правилните усилия и да работите в правилната посока, резултатите няма да закъснеят. Повечето фитнес цели, които си поставяте могат да бъдат постигнати, ако ги преследвате правилно.

Ето някои от причините, които може би ви пречат, за да видите резултатите, които желаете:

  1. Работа с тежести

Не е тайна, че физическите упражнения са един от ключовите елементи при всяко отслабване, поддържане или подобряване на физиката. Често срещано е, че хората прекарват твърде много време в правене на кардио сесии и неправилни упражнения. Но упражненията с тежести са това, което наистина ще промени тялото ви. Не ми вярвате? Просто пробвайте и ще се уверите, че дори две-три сесии за силова тренировка на седмица са достатъчни за намаляване на телесните мазнини и увеличаване на мускулната маса.

  1. Консумация на достатъчно протеин

За да поддържате мускулите си или за да увеличите телесната маса, трябва да се уверите, че ядете поне 1 грам протеин на килограм телесно тегло на ден. В допълнение към благоприятните промени в мускулната маса, протеинът е най-метаболитно активният макроелемент. Това означава, че ще изгаряте повече калории, само за да усвоите протеина, отколкото бихте изгаряли при усвояването на въглехидрати или мазнини.

  1. Консумация на необходимото количество калории

Ако целта ви е загуба на тегло – хранете се в лек дефицит на калориите. Ако целта ви е увеличаване на мускулната маса – хранете се в лек излишък на калории, спрямо препоръчителната дневна доза. Но ако искате да направите и двете едновременно (което ще бъде малко по-трудно, но не и невъзможно), най-добре е да следите и поддържате калориите, които консумирате. След като знаете това е важно да се уверите, че всъщност консумирате необходимото количеството калории, което сте определили. Повечето хора приемат много малко калории на ден – около 500-1000, като по този начин няма как да получат желания резултат.

  1. Сън

Не подценявайте силата, която сънят може да има върху тялото ви. Въпреки че калориите в крайна сметка определят телесната ви маса, сънят може да има драстично въздействие върху фигурата ви. Смята се, че тези, които спят по 7-8 часа на денонощие, имат по-малки талии, повече мускули, по-малко мазнини и повече енергия. Именно заради това живеят по-висококачествен и пълноценен живот.

  1. Стоп на стреса

Стресът може да бъде на емоционално, физическо или психическо ниво. Важно е да направим така, че да не ни влияе, за да имаме оптимално здраве. Повишените нива на кортизол могат да изиграят огромна роля в увеличаването на абдоминалното затлъстяване. Това води до повишен риск от преяждане, както и до много други фактори, които могат да повлияят на телесното здраве.

  1. Движение извън залата

Мислете за здравето си в по-голям мащаб. Тренировката за един часа е страхотно нещо, което можете да направите за организма си, но е важно да се движите и през останалото време от деня. Това в крайна сметка това ще има въздействие върху здравето и тялото ви, наравно със стандартните ви тренировки.

  1. Пийте достатъчно вода

Известно ни е, че промените в теглото са свързани главно с промените в приема на калории, но често се пренебрегва значението на водата в хранителния режим. Увеличаването на приема на вода ще помогне на всички ваши вътрешни органи да функционират оптимално. Мускулната тъкан е около 75% вода, така че увеличаването на приеманото количество ще помогне на мускулите ви да функционират правилно.